Met veel plezier nodigen we je uit voor onze jaarlijkse boekenavond bij Boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen.

Schrijver, leefstijlcoach en voormalig topsporter en verslaggever Sippy Tigchelaar neemt ons via de indrukwekkende en vaak aangrijpende verhalen van vijftien schippersvrouwen mee naar het harde leven aan boord van een skûtsje. Samen met Alice Booy schreef ze er een boek over: ‘Schippersvrouwen, verhalen boven water’.

Het boek werd op 8 maart 2023 - internationale vrouwendag -  gepresenteerd in het Fries Scheepvaart Museum en is inmiddels al toe aan de vierde druk.

ik meld me aan

 

“Mem moest voor haar vijf kinderen zorgen, maar ze moest ook heit helpen bij het schipperen. Ze deed veel meer werk dan heit. Gelukkig was ze sterk en flink.”

Anne van der Ploeg-Boom vertelt over haar moeder, schippersvrouw Geeske Jans Postma (1900-1983)


Over Sippy Tigchelaar

Sippy Tigchelaar is een duizendpoot. Ze maakt mediaproducties, dagvoorzitter, (leefstijl)coach, voormalig topsporter en was jarenlang verslaggever voor Omrop Fryslân. Samen met Alice Booy schreef ze het boek ‘Schippersvrouwen, verhalen boven water’. 

De familieverhalen die zo verbonden zijn met de oude vrachtschepen fascineren haar van oudsher. Ze deed dan nog niet voor niets meer dan 35 jaar verslag van het skûtsjesilen op de radio. Om die verhalen nog te horen uit de monden van de vrouwen die de vrachtvaart onder zeil zelf meemaakten, besloot ze hen te interviewen. “Ik wilde het ze zelf vragen, voor het te laat was.” Dat leidde tot een prachtige productie, met bijzondere portretten, indrukwekkende verhalen én prachtige oude foto’s van schippersfamilies.


Over het boek

Sippy vertelt enthousiast over de interviews met de schippersvrouwen. “Het is opmerkelijk hoeveel de vrouwen, die al op hoge leeftijd zijn, nog weten van die tijd. Als wij bij zo'n vrouw langskwamen, zei ze dat er eigenlijk niets te vertellen was. Maar als ze dan eenmaal herinneringen ophaalden, dan volgden er al snel veel meer. Zo kregen wij prachtige verhalen boven water." Over het algemeen vertellen de vrouwen over een zwaar en hard leven. Ze kijken wel allemaal terug op een gelukkige kindertijd. Vaak naar school gingen ze niet. Dat kon alleen als ze ergens twee dagen of langer bij de wal lagen. Vaak kwamen ze dan achterin de klas te zitten, dat was het makkelijkst voor de onderwijzer.

Het leven aan boord was hard. Veel aandacht voor verdriet en emoties was er niet. Het gezinsleven speelde zich af op een paar vierkante meter. In de kleine roef werd gekookt, gegeten, de was gedaan en speelden de kinderen. Daarnaast werkten de vrouwen ook keihard mee op het schip. Sippy: “Vaak stonden ze aan het roer of de fok, of liepen ze in de ‘beage’ om het schip te trekken als er geen wind stond. Veel vrouwen hielpen ook mee bij het laden of lossen van de vracht. Zonder dat ze erbij stilstonden, waren het eigenlijk heel geëmancipeerde vrouwen die een belangrijke bijdrage leverden aan de Friese economie”.


Praktische informatie

Meld je aan via onderstaande knop

ik meld me aan

Je betaalt tegelijkertijd eenvoudig met iDeal en je kunt meerdere personen tegelijkertijd opgeven.

 

De avond

  • Locatie | Boekhandel Binnert Overdiep, Dracht 60 in Heerenveen
  • Kosten | € 7,50 inclusief 1 drankje
  • Inloop | vanaf 19.30 uur

      De winkel is geopend voor ons, dus als je wilt kun je eerst ‘boekwinkelen’

  • Aanvang | 20.00 uur| Sippy Tigchelaar | deel 1
  • Pauze | 21.15 – 21.30 uur

      Sippy signeert en je kunt boeken kopen

  • Vervolg | 21.30 uur – Sippy Tigchelaar  - deel 2
  • Afsluiting | ca. 22.00 uur

 

ik meld me aan

 

Tot slot

Je inschrijving is definitief na je aanmelding/betaling.
Als je je hebt opgegeven voor de avond, rekenen we op je komst.
Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan graag even een berichtje naar het secretariaat of een telefoontje naar het secretariaat (tel. 06‑145 765 24). Vanaf 2013 hebben we voor de duidelijkheid ook onze annuleringsvoorwaarden beschreven.

Voor de laatste informatie kun je ons ook volgen op Facebook.

Graag tot ziens op dinsdag 26 maart!

Hartelijke groet,
Froukje, Coby, Anneke, Jos en Anne-Marie