Drie vrouwelijke ondernemers vertelden openhartig over hun eigen zaak: de vreugde, de zwaarte, de missers en de successen: Laura van den Akker van De Wijnschuur Heerenveen; Ella Ros van Boerderijcamping Geele Bosch; Renske Roorda van Cre-a-ctief.

 

De ondernemende vrouwen

Laura van den Akker begon in oktober 2011 voor zichzelf. Daarvoor werkte ze voor verschillende wijnimporteurs en wijnproducenten. Ze begon vanuit de schuur bij haar huis (de Wijnschuur) en gaf er wijncursussen en wijnproeverijen. Nadat ze de wijn ging verzorgen voor Het Gerecht, volgden ook andere horecabedrijven en groeide ze al snel uit haar jasje. Sinds september 2015 is de Wijnschuur gevestigd aan de Herenwal, waar Laura ook nog steeds wijnproeverijen en cursussen verzorgt.

Renske Roorda werd geboren in Franeker. Als zelfstandig ondernemer begon ze 15 jaar geleden Cre-A-ctief, een bedrijf dat voorziet in middelen en mogelijkheden voor doelgroepen die problemen ondervinden in maatschappelijke participatie. In deze 15 jaar heeft zij een uitgebreid maatwerk ondersteuningspakket ontwikkeld voor Jeugdzorg en WMO, waarin ze zich creatief en actief sterk maakt voor haar medemens.

Ella Ros runt samen met man en zoon sinds 2017 de ijs-boerderijcamping De Geele Bosch in Oldeholtwolde. De camping heeft 16 vrije plaatsen en daarnaast verhuren ze glampingtenten, pipowagens en een trekkershut. Voor een collega-melkveehouder fokken ze 60 stuks jongvee  en ze hebben paarden, schapen, geiten, een ezel en diverse kleine dieren waar de gasten mee kunnen knuffelen en die ze kunnen verzorgen. Ook voor familie-, kinder- of bedrijfsfeestjes kunnen mensen terecht op De Geele Bosch.