20 jaar Vrouwenkamer | 2003-2023 |
Wat als jij als vluchteling aan de grens stond ...
Alles verandert. Dat hoort bij het leven. Toch gaat het de laatste tijd wel erg snel, op allerlei gebied. En dat gaat ook nog wel even door ... Daarom kozen we voor ons jubileumjaar het thema:
Anders denken – anders doen!
We nodigen je van harte uit voor de tweede themabijeenkomst op dinsdag 26 september.
De derde thema-avond is op vrijdag 17 november.
Iedere vluchteling heeft een verhaal. De hoofdlijnen daarvan kennen we. Maar weten we ook wie de vrouwen zijn áchter de verhalen? En wat wij kunnen doen om een goede buur te zijn? En wat we vooral níet moeten doen?
Tijdens deze avond praten we erover met Mirka Antolović uit voormalig Joegoslavië, met Ouarda Ahammar-El Ouariachi uit Marokko, met Delphine Ingabire uit Rwanda en met Melek Öztürk uit Turkije. Waar liepen deze vrouwen tegenaan? Wat doen ze nu? Wat kunnen wij doen zodat vrouwen zoals zij zich hier thuis voelen? Als we ons voorstellen wat wíj nodig zouden hebben in een vreemd land, komen we vast een heel eind!
Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Heerenveen
Wat kun je verwachten
- Luisteren | naar verhalen van vrouwen die korter of langer geleden aan onze grens stonden
- Vragen stellen | voor meer wederzijds begrip
- Verder praten | o.a. via gesprekstafels (weet je nog, daar konden we in november vorig jaar maar geen genoeg van krijgen)
Mirka Antolović
Mirka Antolović-Tipurić werd in 1981 geboren in voormalig Joegoslavië. Ze groeide zorgeloos op bij haar moeder, oma en opa in een dorp voor de stad Doboj. Eind 1993 kwam ze als vluchteling naar Nederland en kwam terecht in Nuth. In Heerlen rondde ze haar middelbare school (havo) af en in 1999 verhuisde ze naar Leeuwarden voor de studie Bestuurskunde aan de Thorbecke Academie. Ze is moeder van drie kinderen (18, 15 en 7 jaar), al 23 jaar echtgenote en directeur van Tûmba (kenniscentrum discriminatie en diversiteit).
Haar moeder was een alleenstaande moeder in een katholiek dorp waar dat in de jaren ‘80 niet echt werd gewaardeerd. Hoewel ze een fantastische jeugd had, merkte ze dat mensen anders naar haar keken dan naar haar vrienden en vriendinnen.
Mirka: “Ik denk dat ik daar ongelijkwaardigheid heb gevoeld. Ik werd er in mijn tienerjaren heel opstandig van en nog later maakte ik er mijn werk van”.
Haar strijd voor een gelijkwaardiger en eerlijker wereld voert ze niet door te protesteren en te beuken maar door naar de ander toe te stappen. “Verhalen delen en je best doen de ander ook te begrijpen.”
Ouarda El Ouariachi
Ouarda werd in 1979 geboren in Marokko. Haar vader ging als gastarbeider werken in Nederland. Toen Quarda 12 was kwam ze naar Nederland. Met haar Marokkaanse cultuur en moslimachtergrond kon ze moeilijk aarden in een omgeving met een heel andere taal en andere gebruiken. Toch wist ze met veel hobbels alle kansen te benutten. Ze wist haar twee werelden te verweven en loyaal te blijven aan allebei, maar vooral aan zichzelf. Als hoogopgeleide migrantendochter bewandelende ze vervolgens haar eigen pad, met Marokko als grond onder haar voeten en Nederland als dak boven haar hoofd.
Ouarda is moeder van drie jongens en is twintig jaar getrouwd. Ze studeerde Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hanzehogeschool in Groningen en geeft nu o.a. coacht en empowerment trainingen aan vrouwelijke inburgeraars. Ze volgde opleidingen en cursussen op het gebied van NLP en life coaching en start binnenkort met de opleiding systemisch bewustzijn.
Ze is werkzaam bij Re-Care als projectcoördinator en geeft trainingen op het gebied van cultuur sensitief werken en empowerment aan vrouwen met een migratieachtergrond. Ook is ze lifecoach en trainer in haar eigen onderneming "wardavol-coaching".
Delphine Ingabire
Delphine werd geboren in Rwanda. Ze overleefde de genocide op de Tutsi’s in 1994 en is in 2006 naar Nederland gekomen. Ze leerde Nederlands en volgde de studie International Business management en humanitarian management op Stenden-NHL universiteit.
Na haar studie heeft ze verschillende banen gehad in sales & marketing, en ook een eigen bedrijf opgericht, InBusiness Africa, gericht op handel tussen Afrika en Nederland. Ze is ook de oprichter van de Igire foundation. Dit is een stichting die vrouwen in Rwanda helpt zelfstandig te worden via moderne landbouw. Zij vertelt over haar integratie en over haar werk.
Melek Öztürk
Melek kwam bijna vier jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Na een periode in AZC’s kwam ze met haar man en twee kinderen in Heerenveen wonen. Melek werkte in Turkije als leerkracht in het basisonderwijs. Ze wil in Nederland graag als maatschappelijk werker aan de slag en op langere termijn zou ze weer voor de klas willen staan.
Maar eerst gaat ze haar Nederlandse taal op een goed niveau brengen en haar inburgeringsexamen op een zo hoog mogelijk niveau behalen. Ondertussen ondersteunt ze als vrijwilliger andere nieuwkomers en treedt ze op als vrijwillige tolk. In korte tijd heeft ze zich veel nieuwe vaardigheden eigen gemaakt. Ze is vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.
Mocht de toegangsprijs een belemmering vormen om erbij te zijn, of ken je iemand voor dit geldt, mail dan naar secretariaat@vrouwenkamer.nl. We hebben namelijk een aantal gratis plaatsen beschikbaar. Je hoort tijdig of we je een plekje kunnen geven.
Praktisch
Inloop en aanvang
Inloop vanaf 19.30 uur | Aanvang 20.00 uur |
Er is een pauze | We eindigen om ca. 22.00
Waar
Fletcher Hotel Heidehof |
Golflaan 1 | 8445 SR Heerenveen
Kosten
€ 7,50 incl. koffie/thee bij binnenkomst en hapjes in de pauze. Voor andere consumpties koop je muntjes bij de receptie.
Vooraf samen eten
Voorafgaand aan de bijeenkomst kunnen we gezamenlijk eten in Hotel Heidehof. De kosten zijn €19,50 voor een tweegangenmenu. Dit betaal je ter plekke aan het hotel.
We eten om 18.00 uur. Inloop vanaf 17.30 uur.
Eet je mee? Geef dit dan aan in het vakje 'Extra informatie/bestelnotities' tijdens het afrekenproces.
Tot slot
Je inschrijving is definitief na je aanmelding/betaling.
Als je je hebt opgegeven voor de avond, rekenen we op je komst.
Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan graag even een berichtje naar het secretariaat of een telefoontje naar het secretariaat (tel. 06‑145 765 24). Vanaf 2013 hebben we voor de duidelijkheid ook onze annuleringsvoorwaarden beschreven.
Voor de laatste informatie kun je ons ook volgen op Facebook.
Graag tot ziens op dinsdag 26 september!
Hartelijke groet,
Froukje, Coby, Anneke, Jos en Anne-Marie