Léia Smit

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Léia Smit, woonachtig in Heerenveen en onder de naam Mevrouw Smit Studiebegeleiding geef ik scholieren, studenten en volwassenen bijles in nagenoeg alle vakken, en huiswerktraining. Mijn cv verraadt een brede interesse - veel banen, baantjes, cursussen en trainingen - maar ik bleef me maar afvragen: waar ben ik nu echt goed in? Tot ik er bijna tien jaar geleden achter kwam dat ik hoogbegaafd ben. Dat verklaarde mijn hang naar steeds nieuwe dingen, en ook mijn keuze voor het onderwijs. Vanwege mijn liefde voor taal werd ik lerares Nederlands, maar uiteindelijk heb ik van studiebegeleiding mijn beroep gemaakt. Met een vriendin ben ik daarnaast een online club gestart voor handwerkavonturiers (Timzalot, het Huis van Handwerken), met een wekelijkse vlog op YouTube, waar we samen al breiend ‘het leven en de dingen’ bespreken.

Benieuwd naar Mevrouw Smit Studiebegeleiding en Timzalot?
Bekijk Léia's presentatiepagina op deze website.

Waarom kom je graag naar de Vrouwenkamer?

Bij de Vrouwenkamer gaat het vooral om wie je bent en wie je wilt zijn als ondernemer. Ik ben dan minder bezig met de zakelijke kant van successen en beslommeringen. Het gaat er heel genoeglijk aan toe en ik doe er regelmatig inspiratie op.

Wat is voor jou het meest waardevolle dat je hebt meegemaakt bij de Vrouwenkamer?

De bijeenkomst die me het meest is bijgebleven was die met de opruimcoaches. Erg leuk dat je zoiets ook kunt vatten in systemen en methodes. Dat spreekt me erg aan. En de bijeenkomsten bij boekhandel Overdiep wil ik ook zeker niet missen!

Wat me verder opvalt, is dat je altijd zo welkom bent. In je eentje ergens naar toe gaan, vind ik niet altijd makkelijk en als je ook nog vooraf met elkaar kunt eten, voel je echt dat je erbij hoort…

Welke gebeurtenis heeft je leven veranderd?

Het feit dat ik als hoogbegaafd uit de bus kwam, is wel een kantelpunt geweest. Lange tijd ben ik boos geweest, omdat ik jaren in de waan leefde dat ik juist dom was. Mensen begrepen me niet altijd en thuis werd ik veel geplaagd. Ik wist ook niet wat ik kon gaan doen met mijn leven. Ik denk dat ik met al die cursussen en trainingen op zoek ben geweest naar het waarom. Nadat ik lid was geworden van Mensa, een vereniging voor hoogbegaafden, ben ik mezelf ook beter gaan begrijpen.

Wat is je uitdaging voor de komende jaren?

Voor de pandemie had ik nog wel grootste plannen, maar toen braken er een paar lastige jaren aan. Alles viel stil en ik had nauwelijks nog studenten. Gelukkig bleek er een soort ouderenregeling te bestaan en daar mocht ik gebruik van maken. Ik ga nu gewoon rustig door met mijn werk dat ik met veel plezier doe, en ik geniet van mijn vier kleinzoons en natuurlijk Timzalot, de handwerkclub.

 

 

"Ik voel me welkom bij de Vrouwenkamer. Het gaat er heel genoeglijk aan toe en ik doe er regelmatig inspiratie op."