Roos Siemonsma en Marga Wiegman

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Ik ben Marga Wiegman, getrouwd met Geoff. We hebben twee kinderen en een kleinkind. Ik ben opgegroeid in Brussel en op mijn dertiende is ons gezin in Heerenveen terechtgekomen. Het uitzicht op de atletiekbaan vanaf de RSG stimuleerde mij om te gaan hardlopen. Tot 1982 heb ik met succes meegedaan aan Nederlandse en Wereldkampioenschappen, maar een blessure maakte daar een eind aan. Gelukkig ontdekte ik dat samen hardlopen, zonder dat er een prestatie aan vastzit, ook leuk is. En zo werd ik looptrainer, samen met Roos.

Ik ben Roos Siemonsma, geboren en getogen in Heerenveen. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen. Na de CIOS-opleiding en de PABO ben ik 22 jaar vakleerkracht lichamelijke opvoeding geweest op een school voor speciaal onderwijs in Drachten. Nu ben ik leerkracht op een school in Heerenveen. Omdat ik alle dagen in de gymzaal zat, wilde ik graag een buitensport doen. Marga en ik liepen al veel samen en we bleken veel gemeenschappelijk te hebben. Ik was wel meer een duurloper, maar toen Marga niet meer zo prestatiegericht hardliep, zijn we een cursus Runningtherapie gaan volgen, dat was toen nieuw. Ondertussen gaven we al enkele groepstrainingen en zo ontstond in 2008 ons bedrijf Mind2Run.


Marga:
We begonnen met één klant, voor de helft van de prijs. En nu lopen we met zo’n honderd mensen op verschillende tijden en worden we gevraagd voor teamdagen of revalidatietrajecten.

Roos: We hebben het tij mee. In de jaren tachtig werd er raar aangekeken tegen rennende vrouwen buitenshuis. Vinden jullie mannen dat wel goed, vroegen ze dan. Er was ook geen aparte kleding voor ons. Nu zijn het vooral vrouwen die hardlopen.

Marga: Het mooie van onze groepen vind ik dat er geen onderscheid is in baan of status. Je vindt elkaar in het lopen.

Roos: Door Anneke Boven zijn we in contact gekomen met de Vrouwenkamer en al vrij snel hebben wij toen een workshop gegeven over Mind2Run.

Meer weten over Mind2Run? Bekijk de presentatiepagina.

 

Waarom komen jullie graag naar de Vrouwenkamer?

Marga: Je hebt vaak leuke gesprekken en je krijgt daardoor meer belangstelling voor elkaar. Dat het laagdrempelig is en alleen voor vrouwen is ook belangrijk.

Roos: Ik was heel blij dat er naast de commerciële clubs een netwerk voor vrouwen ontstond. Ze staan nog steeds op achterstand en in zo’n netwerk voelen ze zich veilig.

 

Wat is het meest waardevolle of boeiendste dat jullie hebben meegemaakt bij de Vrouwenkamer?

Marga: De avond met politievrouw Willemijn die over haar transitie sprak ... heel kwetsbaar, tegelijkertijd ook heel sterk. Dat vond ik geweldig. Ook de bijeenkomst met de vluchtelingen in het Posthuistheater vond ik indrukwekkend.

Roos: De avond met Adelheid Roosen en Pia Dijkstra vond ik heel mooi.

Marga: (lachend) Ook onze eigen wandeling in 2021 in het bos vond ik heel geslaagd. We kwamen uit de lockdown, wilden elkaar weer ontmoeten, we stonden echt te trappelen.

Roos: Met simpele middelen hadden we zo’n leuke avond!


Welke gebeurtenis heeft je leven veranderd?

Marga: Een arbeidsconflict dat me kwetste, maar ook heel strijdbaar maakte, bracht me het inzicht dat ik al mijn energie in Mind2Run wilde steken. O jee, komt dat goed, dacht ik toen, maar ik merkte dat er ook weer allerlei deuren opengingen. Roos is in vaste dienst, dus ik kreeg meer ruimte om de individuele kant van ons bedrijf op te pakken en toen konden we uitbreiden. Die stap heeft me veel goed gedaan.

Roos: Niet per se één gebeurtenis heeft m’n leven veranderd, maar ik was heel jong al op mezelf aangewezen. Het hardlopen was een echte uitlaatklep en is een middel om te resetten. Lekker buiten zijn, dollen in het bos.

 

Wat zijn jullie uitdagingen de komende jaren?

Marga: De uitdagingen komen op ons pad. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen na revalidatie nu ook bij ons terecht. We hebben daar onlangs afspraken over gemaakt met de afdeling neurologie van het ziekenhuis. Daar zie ik wel een grote uitdaging in. Mensen met reuma of een burn-out konden al bij ons terecht.

Roos: Dit wordt mijn laatste jaar in het onderwijs en ik ga me concentreren, naast het hardlopen, op een voorstelling in het Posthuistheater met alle kinderen van de school. Dat is  ook heel nodig na de lange lockdowns.

Marga: We krijgen dus meer tijd voor Mind2Run en kunnen onze aandacht en tijd beter verdelen.

Roos: Voorlopig gaan we lekker door. Misschien komt er iemand bij die het bedrijf later wil overnemen. Voorlopig hebben we nog plannen genoeg.

 

 

'We begonnen met één klant en nu lopen we met zo’n honderd mensen op verschillende tijden en verzorgen we ook teamdagen en revalidatietrajecten.'